Oznake na plastični embalaži in posodi

    • PET/-E – polietilen tereftalat

 
Plastenke so s to oznako v večini primerov namenjene enkratni uporabi. Obstaja možnost, da izpustijo potencialno nevarne snovi kot so antimon, acetaldehid, BPA in DEHA, zato se jih je najbolje izogibati. Omenjene snovi lahko zmotijo delovanje hormonov v telesu, spojina DEHA pa je na seznamu morebitno rakotvornih snovi.

 

    • PVC (včasih tudi V) – polivinilklorid

 
Ta plastika izpušča dve strupeni kemikaliji – DEHP in BPA, ki obe motita delovanje endokrinov in hormonov v človeškem telesu. Kljub temu je to še vedno najpogosteje uporabljena plastika za plastenke.

 

    • PC/PLA ali brez oznake – polikarbonat

 
To je najslabša mogoča plastika za živila, kajti izloča kemikalijo BPA. Večja izpostavljenost tej kemikaliji povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hibe pri rojstvu, fibroide v materničnem tkivu, raka na prsih in pri moških za zmanjšano količino semenske tekočine ter raka na prostati. Ta vrsta plastike se uporablja v bidonih, pisarniških aparatih za vodo in celo plastenkah za dojenčke.

 

    • BPA- Bisfenol A 

 
Bisfenol A ali skrajšano BPA je sintetična kemikalija, ki je v zadnjih letih prišla pod drobnogled zaradi številnih negativnih učinkov na živa bitja, ki so še posebej zaskrbljujoči zaradi njene vsesplošne razširjenosti. BPA med drugim najdemo v pločevinkah, plastenkah, plastični embalaži za shranjevanje hrane, v stekleničkah za dojenčke, posodah za mikrovalovno pečico in jedilnem priboru.

Za Bisfenol A je znano, da prehaja iz plastične embalaže v kateri so shranjena živila in v manjši meri tudi iz polikarbonatne plastike, še posebej takrat kadar embalažo peremo z agresivnimi detergenti.

Share Button

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.