Sprejem kanala, kjer je veliko motenj

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
mikiforum
Prispevkov: 2
Pridružen: 01 Jul 2006, 23:19

Sprejem kanala, kjer je veliko motenj

Odgovor Napisal/-a mikiforum » 01 Jul 2006, 23:32

Poštavljeni.
Iščem rešitev, kako bi v Izoli ujel signal Kanala-a iz Tinjana. Težava je, da na istem kanalu oddajajo še 3 Italijani.
Ko premikam anteno namreč na določenih pozicijah kanal A vidim, vendar slabo. Razmišljal sem o kanalskem ozkopasovnem ojačevalniku in o največji anteni, ki bi minimalizirala sevalni kot.
Ali obstaja kak LNB, ki ne konvertira frekvence in bi ga lahko uporabil za lovljenje klasične TV?
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2826
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 02 Jul 2006, 12:32

Kot prvo je treba anteno postaviti na mesto kjer je vpliv kanalov na sosednjem ali istem kanalu najmanjši .Ničkolikokrat sem anteno postavljal na drugo stran objekta, kjer so bili povzročitelji teh interferenčnih oddajniških motenj najmanjši. V kolikor imamo željeni signal dovolj močan včasih že pomaga namestitev antene na podstrešje. Delal sem pred leti v Izoli (v samem starem centru) podrobnosti se ne spomnim, dobro pa vem , da me je prvotna navdušenost, ko je merilec na skoraj vsakem kanalu zaznal aktivnost, kmalu minila saj je bilo vsega tega v zraku le preveč. In če se ne motim , mi je takrat "uspevalo" loviti z antenami frekvence kabelske TV, kar je še dodatno prispevalo k zmešnjavi. Ne vem kakšne antene sem takrat izbral, vendar pa so v razmerah kakršne so tudi v Izoli (dosti signalov, direktnih in odbojnih), teoretično najprimernejše antene s čim manjšim vertikalnim in horuizontalnim sprejemnim kotom in s čim večjim razmerjem naprej -nazaj,in seveda kot vsepovsod takšne z dobro usmerjenostjo kar je neposredno povezano z dobrim dobitkom antene, vendar pa osebno prisegam ne toliko za v naprej načrtovanio anteno, kot pa v praktično rešitev v situaciji na terenu samem z določitvijo najustreznejše lokacije antene in pa preizkus z dvemi-tremi antenami . Poznam dobre antene, popolne pa ne, zato pač verjetno vsi izkušeni monterji uporabimo pač lokaciji primerno anteno in o tem odločamo po tem ko so enkrat za nami ogledi, meritve ali pa med samim delom imamo na razpolago več tipov anten, različnih proizvajalcev in tudi ni vse v denarju. Spomnim se primera, ko so vse antene odpovedale in me je "rešila" najmanjša z vsega nekaj elementi in po papirjih najslabša antena (slovenska 21-x).Ne samo da je bila boljša , odlično je funkcionirala.
Pri vas pa je prisotna še ena "posebnost" to je da je oddajanje A KANALA s tega oddajnika v vertikalni polarizaciji ki zna biti tehnično zaradi možnosti pričvrščevanja anten vertikalno in pa sorazmerno velikih in nerodnih anten,(minimalne razdalje med antenami na stolpu ??) vsaj tistih malo boljših (tu poznamo celo kanalne za samo 10 kanal in se dobijo pri nas) zelo zoprna zadeva, sploh če se lotite skrivanja anten pod balkone , na drugo stran fasade, pod slemena.....Morda je najbolje vse skupaj začeti s pasovno anteno VF 12 log ali pa italijanske kanalne VHF 4H in pa 11H ali pa našo večjo kanalno TV 3008K10 ...
S kanalnimi ojačevalniki in filtri se da zelo dobro reševati probleme s sosednjimi motečimi kanali, kadar pa so le ti prekrivajoči se pravi na isti frekvenci pa nemogoče ali težje , morda prej z nižanjem nivojev. Ne vem, moral bi res stvar "videti".
Kar se pa LNB in pa nesatelitskega sprejema pa sam dlje od vedenja o obstoju določenih tipov (quad imam tudi sam na zalogi) na katere priključimo DVB-T signale, KATV..žal nisem prišel. http://www.google.com/search?l=sl&q=Qua ... Google&lr=
Matjaž
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Paket TOTAL TV morje: https://bit.ly/2JR4pAL
Odgovori