OI in TV v visoki ločeljivosti

TV, AV komponente, hišni kini, projektorji, snemalniki, kamere ..
Odgovori
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2825
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

OI in TV v visoki ločljivosti

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 22 Avg 2008, 20:01

Na http://www.vikend.si/zabavna.htm podrobno opisuje novinar Nikolaj Pečenko


Prenos v visoki ločljivosti je žal mogoče spremljati le v Ljubljani in bližnji okolici, do koder pač seže prizemni digitalni (DVB-T) signal oddajnika šance na ljubljanskem Gradu. Seveda morate imeti televizor z digitalnim sprejemnikom MPEG-4, ali pa morate ustrezen sprejemnik MPEG-4 kupiti posebej. Ker olimpijske igre prenašajo v ločljivosti 1080i, boste najboljšo sliko videli, če televizor podpira polno visoko ločljivost (Full HD). Imeti morate še klasično televizijsko anteno, tisti bliže oddajniku pa lahko poskusijo srečo tudi s sobno anteno. Olimpijske igre v visoki ločljivosti so na 26. kanalu, a če tega vaš televizor ne bo našel samodejno, signal do vas verjetno ne seže.

Kakovost televizijske slike v visoki ločljivosti je neprimerno boljša od kakovosti klasične televizijske slike. To se je morda najbolje videlo prav pri otvoritveni slovesnosti. Nekajkrat smo za primerjavo preklopili na prenos v navadni ločljivosti in bili vedno znova presenečeni nad velikansko razliko v kakovosti. V visoki ločljivosti je bilo mogoče videti tako rekoč vsako iskrico ognjemeta, vse izvezene podrobnosti na oblačilih nastopajočih, skratka vsako najmanjšo podrobnost, v navadni ločljivosti pa je vse delovalo megleno in neostro, kot bi snemalec pozabil izostriti objektiv.

Razlika je bila še toliko opaznejša, ker se je Televizija Slovenija odločila, da bodo v navadni ločljivosti prenašali sliko v razmerju 16:9 s črnima pasovoma nad sliko in pod njo, zaradi česar ni izrabljena niti vsa že tako skromna zaloga slikovnih pik. Ali drugače povedano, od 576 vrstic jih je izkoriščenih le 432. Primerjajte to s 1080 vrsticami visoke ločljivosti in takoj bi vam moralo biti jasno, kako res velikanska je razlika v kakovosti.
Slika v visoki ločljivosti je odlična, a le, če do vas seže dovolj močan signal. V nasprotnem primeru se namreč lahko pojavijo tudi motnje, ki so lahko le rahlo nadležne (del slike za hip postane kockast), ali pa tudi povsem onemogočijo sprejem. Na skrajnem zahodnem koncu Ljubljane smo se zato kot v dobrih starih časih najprej nekaj časa ukvarjali z obračanjem antene (ki so nam jo prijazno odstopili v spletni trgovini Antene, antene-zupancic.si), pri čemer nam je pomagalo, da zna naš testni LG-jev televizor (32LG5500) prikazati tako moč kakor kakovost sprejetega digitalnega signala ...več Nikolaj Pečenko na http://www.vikend.si/zabavna.htm
Matjaž
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Odgovori