Združitev VHF in UHF antene z ESVUU, MAP 106 in PSU411

Podpora kupcem, nasveti, sheme vezav, navodila ...
Odgovori
Josko-Z-Brosko
Prispevkov: 4
Pridružen: 27 Mar 2008, 17:44

Združitev VHF in UHF antene z ESVUU, MAP 106 in PSU411

Odgovor Napisal/-a Josko-Z-Brosko » 30 Apr 2008, 14:51

Malo sem se poigral z antenami VHF- VF LOG 12, UHF - BLU 420 F, MAP106, ESVUU in usmernikom PSU411. Kable in konektorje sem naredil po navodili na tabli.

Nekje sem moral nekaj močno zgrešiti in bom rabil več strokovne pomoči pri igranju se antenskega strelovodnika. :D

Dober signal sem imel samo s priklopom direktno na TV VHF anteno (ne glede na višino na drogu, celo v roki na tleh v pravo smer je bila lepa slika), UHF antena je dajala zmerno snežen signal v najboljši poziciji.

Ko sem na najboljši poziciji (UHF antena na vrhu, VHF 1.5 m pod njo) združil obe anteni s kretnico ESVUU, sta bili obe sliki občutno slabši, ko sem dodal ojačevalec še slabši, ko sem priklopil usmernik pa je slika izginila.

Ugotovil sem tudi, da zaključna vtičnica pred TV ni igrala vloge, saj je bila slika enaka če je bila ali pa sem jo preskočil.

Celo klasična mix Iskrina VHF/UHF antena direktno priklopljena na TV dela bolje brez kot pa z ojačevalcem in usmernikom, signal z njo pa ni zadovoljiv.

Malo me je begala shema na ESVUU:
Antena VHF na VHF, antena UHF na UHF, izhod pa sem brez ojačevalca in usmernika poskusil najprej na UHF d+ (bojda ima slednji enosmerno napajanje), kar je bilo slabše kot na MIX izhodu. Na kretnici sem stisnil ovalni del na plastičen ovoj bakrenega vodnika (olupil PVC, laske in zgornjo folijo), ki ima na mojem kablu gor nalepljeno folijo, ji je ne morem odstraniti. Nisem stisnil PVC ovoja, ker je zgleda predebel, saj komaj gor spravim F konektor.

Ostalo je mi je zdelo logično, ojačevalec za kretnico, zgolj 0.5 m kabla med njima, nato na koncu pred TV usmernik direktno brez zaključne vtičnice na TV. Ni se mi zdelo smiselno nastavljati ojačevalca, ker je bilo s priklopom vsake elektronske naprave slabše.

Hvala za ideje, razsvetlitev in upam, da nam bo s skupnimi močmi uspelo priti stvari do konca. :idea:
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2826
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 30 Apr 2008, 16:38

** Priključite UHF anteno na vhod UHF na kretnici

** povežite direktno (brez vtičnic, usmernikov in ojačevalnikov) TV in kretnico na vhod MIX

** ko priključujete kabel na kretnico morate obvezno pod objemkicami pustiti oplet koaksialnega kabla (kovinske žičke) pri tem pa čuvajte, da kakšen lasek ne uide proti kontaktom kjer pričvrstimo osrednjo žico kabla(vodnik).

Slika


Ali sedaj dobite sliko? Verjetno ne bo dobra, mora pa bit, drugače ne bodo ojaevalniki pomagali, ali pa ste celo na anteni izvedli priključek napačno.
Matjaž
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Paket TOTAL TV morje: https://bit.ly/2JR4pAL
Josko-Z-Brosko
Prispevkov: 4
Pridružen: 27 Mar 2008, 17:44

Napredek

Odgovor Napisal/-a Josko-Z-Brosko » 20 Jun 2008, 00:16

Pod dolgem času je bilo na vikendu nekaj vremena in jaz tam, da sem ravnal po vašem nasvetu. Preveril sem vse žičnate oplete na F in drugih konektorjih in prišel do vaše napovedi, da se bo potrebno igrati:

- saj imam v redu SLO1 in SLO2 (UHF) ter RAI 1,2 in 3 če je antena usmerjena proti pretvorniku in Trstu, ojačevalec MAP106 pa na dobri polovici, Berlusconiji (ITA 1 vhf, Canale 5 in Rete 4) pa so precej sneženi

- na drugo televizijo imam priklopljeno šrot anteno iskra VHF/UHF direktno brez ojačevalca in vseh komponent in imam lepe SLO1 in 2 ter RAI 1,2 in 3 ter skoraj popolnoma brez Berlusconijev (antene so v isti smeri).

- če anteno BLU420F obrnem za kakih 30 kotnih stopinj bolj proti severu in nabijem ojačevalec do konca, imam lepe SLO1 in 2 (200 m od pretvornika) in Berlusconije, vendar pa snežene RAI 1 (edini vhf), 2 in 3.

Kako gremo naprej:
1) ali lahko morda še eno šrot Iskra VHF/UHF anteno dodam na kretnico ESVUU na zadnji desni prost vhod (UHF d+) ali katero drugo anteno.
2) zdržu usmernik 200mAh PS411 še kaj več anten kot VHF12 in BLU420F?
3) imam tudi občutek, da imam na nekaterih lanalih vertikalne vidne črte, pa ne vem, ali je to signal ali mini plazma 32" LG PC52.

Torej Guru Matjaž, sedaj smo tam, ko ste rekli. Potrebno se je igrati. Sem tuhtal o Total TV, ampak TV je morda vžgana nekaj ur na teden in še RTV prispevka na rabim plačati, ker je vikend in nihče ne živi stalno tam. Morda, če ne najdemo rešitve oz. v prihodnjih "igranjih in nakupih" bimorda pustil odprto arhitekturo še za Total TV.

Hvala za pomoč :D
Odgovori