(ne) kompatibilnost sprejema dvb-t

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

(ne) kompatibilnost sprejema dvb-t

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

:idea:
Za začetek imam vprašanje glede kompatibilnosti antenskega sistema (antene, ojačevalci, itd.) v zvezi sprejema digitalnega dvb-t signala. Ali in v koliko meri (po tehnični strani) le ti in ostali pribor v večji/manjši meri vplivajo na slabši sprejem dvb-t signala in ali ga lahko popolnoma onemogočajo, četudi je sprejem analognega signala z istega oddajnika odličen?
Namreč v centru Nm v bloku sprejemam analogni signal z oddajnika Sljeme hrt2(k28) in rtl(k25) odlično, slabše hrt1(k09) in negledljivo TV nova(k67). Digitalnega signala (k27 oz. 522000KHZ) dvb-t tuner sploh ne zazna, s katerim pa bi pridobil omenjena programa. Nm naj bi bilo pokrito nekje 60% glede dosegljivosti digitalnega signala. Kje se torej signal izgubi? Oddajnik Sljeme naj bi bil digitalni signal oddajal z 1000W, je to v razmerju z analognim premalo? Ali je lahko skupinska antena, ki je starejšega datuma lahko popolnoma nekompatibilna z prehodnostjo dvb-t signala? Za podatek povem, da se uporabljata dve UHF anteni, ki gresta skozi ojačevalec (dve za hrt1 in pop TV mimo ojačevalca) v smeri Trdinov vrh in smeri Sljeme. Ojačevalec je Fracarro ES345/32 (vhod1 zaseden na 28, vhod2 prost b III, vhod3 izhod TV, vhod4 zaseden 32-69), napaja ga pa 12V Fracaro XC24RL345U (www.fracarro.com). Mogoče tudi ni zanemarljiv podatek glede napajanja antenskega sistema in tehničnega podatka samega dvb-t sprejemnika, ki je "input level -78BM~", ne vem pa, kaj pomeni. Tu je še podatek, da trenutno uporabljam sprejemnik na vikendu 15 km iz Nm nekoliko višje in da samo z navadno anteno (ribja kost) sprejemam digitalni signal ORF na 858000 KHZ (4 programi) z 40% močjo in 95% kvaliteto in pa signal SLO na 602000 KHZ (2 programa) z 50% močjo, vendar samo zvok (scrambled).
hval za odgovor in lp
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

In zakaj na vikendu ne sprejemate HRT digitalno?
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

ja, pod vznožjem Gorjancev (cca400mnv) imam odprto S-SZ-Z in del JZ smeri. Oddajnik Trdinov vrh v tem delu je tema, kaj šele Sljeme,...čez hrib signal....(trenutno so motnje nepremostljive, mogoče kakšen zvok ob navidezni usmeritvi k oddajniku). Ob priklopu sobne antene preko združevalnika z obstoječo anteno, pa lovim signal hrt1 (najbrž Učka, bom še preveril frekvenco) do mere gledljivosti in pa Koper, slaše gledljivo, vendar pa v tem primeru oslabi sprejem signalov iz obstoječe antene usmerjene proti SZ, dvb-t signal ORF se razpolovi na 20%, moteni so nekateri analogni signali (pop, kan a, tv3). Ali je možen sprejem iz Učke in morebiti digitalnih signalov iz Z -JZ smeri z dograditvijo sistema, ne da bi bistveno oslabilo signale iz SZ smeri (ob poplavi signalov), saj višja nmv pomeni sprejem iz različnih oddajnikov, tako sedaj digitalni signal ORF k69 sovpada z kan a k69, vendar zaradi zatišne lege in ker ne sprejemam slednjega iz te frekvence, najbrž vpliva na boljši sprejem prvega. Vendar rtv slo ima po Sloveniji ne vem koliko oddajnikov in z dvema močnima antenama ter (pred)ojačevalcem bi se najbrž moral osredotočiti neposredno na določene kanale, sicer bi bile motnje prevelike. Ali se motim? V mislih imam dve močni anteni eno za SZ smer in eno za Z smer s predojačevalcem, vendar se mi zdi, da je zadeva glede Z smeri vprašljiva. Mnenje?
d
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Za novomeški primer v bloku menim da je absolutno premalo digitalnega signala.da bi po stari skupinski anteni signal se ohranil. Morda lega ustreza za sprejem z res dobro opremo, na vikendu pa glede na višino in morda če je prostor severno od Slljemena odprt morda vertikalni analogni sprejem s Krapinske Ivančice ali Ivanjščice. :?:Z Učke morda , če je odprto. Kilometri niso pretirani.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

ja, kar se tiče nm primera, je res pomembno, da je antena dtt pripravljena, da v osnovi sprejme digitalni signal, ki ga je mogoče še dotatno ojačati, antena starejšega datuma sicer sprejme analogni signal odlično, vendar je tudi ta signal v temi, v kolikor ni dodan močan ojačevalec. Sem pa na vikendu tudi opazil, da antena starejšega datuma, četudi z dobrimi karakteristikami za sprejem analognega signala zahteva izredno natančno usmeritev za sprejem digitalnega signala k oddajniku, pa tudi nihanje signala je izjemno, zatorej se le predpripravljena antena za dtt sprejem prilagodi najboljše razmeram za sprejem takega signala. O tem se lahko prepričamo tudi na forumu tabla anten, kjer so navedene preverjene različice s strani zadovoljnih uporabnikov.
Sam bom moral še malo počakati za ustrezno anteno, saj ne vem, na kateri kanal bodo uvstili oddajanje digitalnega signala hrvaškega paketa na oddajniku Mirkovica. Tu sem dobil hrt1 na k7 dober sprejem (P-3235 MIDI) hrt2 k43 srednje dobro, rtl TV k46 slabo (s popravljeno podobno DTX-92F anteno, pa slednja kanala dobro, TV nova slabo, ne pokriva pa vhf, zato je hrt1 slaba). (Smer Učka daje praslab signal, zato odpade sprejem od tega oddajnika, smer severno od Sljemena z moje strani je blokiran, le vzporedno ob gorjancih proti jugu mimo žumberačke gore je odprta pot signalu, sodeč po frekvencah, oddajnok Mirkovica, pa še večjih ovir ni vmes, vsaj iz te nmv.)
Ali naj ti dve anteni porabim in ju ojačam za hrt paket in dokupim eno anteno za S-SZ del, ali dokupim le vhf anteno za hrt1, ju ojačam skupaj z dtx92f, midi pa uporabim za S-SZ del? (govori se, da bo slo nacionalni digitalni paket oddajal preko VHF frekvenc).
Kaj bi torej potreboval za dogradnjo in karseda najboljši možni sprejem z oddajnika Mirkovica.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Mirkovica je v Velebitu in za večino okolice zahodno od Novega mesta ,kjer je možen sprejem s tega oddajnika se smer pokriva nekje s smučiščem Gače.Oddajnik je hvaležen saj nima nekih frekvenc , ki bi se občutno pokrivale z ostalimi oddajniki, nasprotno pa se le njegove UHF vrivajo med ostale oddajnike (Trdinov, Krim, Krvavec), kar potegne za sabo selekcioniranje kanalov s kanalnimi ojačevalniki, bodisi hrvaške ali pa naše. Primer naši trdinovi 35,41, 48,69 in mirkovški 43, 46 in nova na 66 kanalu. Za monterja tu ne sme biti nekih težav, z običajnimi pasovnimi kretnicami pa se kanali praviloma zbrazdajo.
Kar precej hišic in blokov (slednji v
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

Pozdrav

Torej najboljša varianta za dober sprejem hrt iz oddajnika Mirkovica je nakup BLU425 in BLV6F, za S-SZ del pa ohranim eno izmed obstoječih anten? Kakšen set (poleg teh dveh anten) mi za zraven (ojačevalec, itd) torej predlagate za najboljši sprejem; karseda najbolj bi bilo potrebno ojačati UHF sprejem (anteno BLU 425) smer Mirkovica, pri anteni BLV6F (Mirkovica VHF) in anteno obstoječe S-SZ smeri(uhf kanali) pa je vprašanje, kolikšna bi bila potreba splošnega ojačanja, lahko je pa opcija, v kolikor se z združevanjem anten izgubi še nekaj signala, ker sedaj je kar dober sprejem tega. V kolikor je potrebno napajanje, je to možno le pri TV sprejemniku, montaža ojačevalca pa na podstrešju cca 2-3 m od antene.
Kako bi torej zgledal takšen set in koliko...

d
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

torej na vikendu sem uspel z obstoječo opremo zvezati tako da sem ohranil dvb-t signal orf in SZ del odlično, hrt iz mirkovice dela zaenkat zadovoljivo, posodobitev gre v poštev, ko se bo vedelo kateri frekvenčni pas bo zasedal digitalni signal oz. mirkovški dtt kanal.

Kar se tiče nm primera, je signala dovolj (nekje 30-50 moči), zadeva pa vseskozi izpada ven. Na splošno STB rabi nekaj sekund, da prebere programe določenega kanala, signal (s30/q85) pa se pri meni pojavi le za sekundo ali dve in potem izgine. Zgleda, da gre nekje za nihanje na relaciji ojačevalec-usmernik in sam sumim na Fracaro XC24RL345U, ki je že pred dvemi leti odpovedal na vhodu 3 (direkt vklopljena vhf k9), pa tudi antena uhf sama ni v najboljšem stanju (mislim da je s peresi 21-38k za hrt2 in rtl), vezava je, kot sem že opisal v predhodnih oglašanjih.
Ali je XC24RL345U napajalnik z vgrajenim ojačevalnikom? Kaj se tu da storiti, da se ponovno usposobi hrt 1, pa tudi uhf bi zamenjali z morebiti log anteno 21-69k če nebi motilo uhf tdinov vrh zraven nje, tako da pridobim tako signal analogne Nove TV, kot tudi dvb-t stabilen signal k27?
ES345/32 bi eventuelno zadržali, dodali bi mogoče ojačevalec za pop in hrt1 in pa napajalnik.
Ali je kakšna druga rešitev?
Mogoče varianta, da bi dodali sledeče tri elemente P2845 (uhf Sljeme)+ MAP501 + PSU411 k že obstoječim antenam (trd.vrh uhfH+uhfV, sljeme vhf)?
kakorkoli, pridete tudi zmontirat najboljšo varianto?
lp d
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

S temi centralami sem kar nekaj delal , nazadnje razkosal socialistično skupinsko napravo na tri dele za vsak vhod posebej v enem izmed blokov na Drski. Tam do dvajset stanovanj na sistem. Sedaj te centrale niso več aktualne , počasi prihajajo v kataloge in na teren DVB-T kompatibilne zadeve ala MBX in AMP ter še stare ljubke iz serije J recimo model JB8RL345U in seveda morje Fracarrovih in ostalih.
V bloku kombiniranih anten ne postavljamo tu je potrebno dajati čim ožje antene od kanalnih, večkanalnih in pasovnih.
Tole z bloki sem pa počasi opustil ker , čeprav izredno zanimivo in izzivalno delo je to, samo z ljudmi, ki se imajo za vsevedne bogove, ki mislijo dajim vse pripada zastonj in da so trideset let vse z metrom žice lovil in da je antene z monterjem vred kupil po Jazbinškovem zakonu, po teh blokovskih ne gre delati. Na sicer vsakih nekaj ducat super ljudi in stanovalcev se najde dobesedno odtrgan primerek, ki vse pokvari. In pri nas so še take kombinacije : stara skupinska postavljena za 54 stanovanj, polovica na KA TV , četrt na lastovki, morda kdo siol, in tistih sedem njboljtrdovratnih še vedno na skupinski. In kako zrihtat sistem za njih ?Normalno po starih kablih ki naj bi oskrbovali vseh 54 vtičnic, plačilo pa .njih sedem cel sistem s pretvorniki..? Antenskemu sistemu je kaj malo mar koliko TV je priključenih na montirane vtičnice in koliko je plačnikov.Dela se za vseh 54.Vsi morajo imeti signal OK. In kdo je dolžan odpirati monterjem stanovanja, če povrh vsega sam niti ne potrebuje več in ni priključen na star sistem, ki gre preko njegove dnevne sobe? Tip ima kabelsko napeljano po hodniku v stanovanje, staro prehodno skupinsko vtičnico, ki je slaba in pomanjkljivo priključena pa ima založeno z omarami, saj je ne potrebuje, niti ga ne zanima starokopitna gospa pod njim (ki je oskrbovana preko oz. bi morala bit preko njegove vtičnice)in ki je bila itak vedno proti vsakemu posodabljanju in vrtanju po bloku in je na vseh sestankih bila najbolj glasna : Ne rabimo TV!
Težko če se bomo kaj dogovorili. Prejšnji teden sem odklonil dva vhoda po 15 stanovanj in so že 14 dni brez slike zaradi udara strele in ko sem prišel pogledat kaj se zgodilo, me je že na vratih nekdo napadel in to zelo resno da je to crknilo zardai tega ker sem dva vhoda dalje lani nekaj delal.
In če že pride do dogovara ostane od prejšnjega sistema lahko samo drog in strelovodni odvod vse ostalo od prvega delilnika do radijske antene postavim na novo . Garanta da bo delalo vse okej po stanovanjih pa v starem bloku itak noben monter ne daje saj se ne ve kakšne so inštalacije po blokih. V enem beleokranjskem bloku sem stanovalcem za dokaz da je z mojimi antenami in napravami vse okej moral priklu¦iti tristo metrov mojega kabla, ga razmetal po stopniščih priključil nekaj vtičnic kar tako in na koncu priključil nekoga v kleti in slika je bila odlična. In gospod je bil razumen, kater drug bi sigurno dejal: No vidite takšno sliko smo meli preden ste vi začel delat, kar nazaj vzpostavite!!

Mal sem si dal v tem postu duška , ker je zgodbic res polno okrog tega in to skoraj vse slabe po nepotrebnem in se jih najraje ne spomnim, čeprav kot sem dejal blok je fino delat če imaš proste roke in sploh sedaj ko je materialov kar precej na voljo. Tale MBX , ki sem ga omenil tale bi bil pri vas kot zanalšč. Recimo s petimi vhodi (1,3,4,5 U in najrazličnejše kombinacije pri posameznih modelih) vsak ojačanja od 35 do 43 dB max. nivo 124 dB. Je kompatibilen za DTT /več o njem na strani 20 na tej povezavi http://www.fracarro.com/NR/rdonlyres/7B ... adends.pdf
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
de ni~no
Prispevkov: 10
Pridružen: 16 Maj 2007, 11:52

Odgovor Napisal/-a de ni~no »

ja s tem se pa popolnoma strinjam z vami. vem kako je s skupinskimi antenami, vsaj v našem bloku. kakor ste povedali, vedno je nekdo, ki "itak ne gleda" TV, pa nekdo, ki je baje dal "celo premoženje" pri zadnji obnovi antenskega sistema, pa vemo, da ni petiran zalogaj za enega samega, ki si omisli lastno postavitev, kaj šele, ko se deli na deset delov, kolikor jih je toliko v bloku in se še uspejo uskladiti v tej smeri. Ja, počasi tega ni več in tako ostane eden ali dva posameznika, ki cenijo dober sprejem in pa izziv mojstra, ki uspe ožeti signal tudi na najbol nenavadnih mestih, od zneskov (če se uspejo zmeniti) pa tudi ni najbrž mogoče bajno obogateti, zgolj od veselja in radovednosti. Slednje - Pozitivno.
glede na to, da bi vsakdo bil zadovoljen, ko bi dobil npr. dva kanala zastojn, v kolikor sam dogradim oz. vzdržujem ant sistem, lahko pa tudi tudi obratno, ko stikam po občutljvih in dotrajanih napravah z odsluženo dobo in bi nastali samo dodatni stroški na moj račun (takih zgodb najbrž poznate mnogo), bi bilo najbolje postaviti svoj sistem, ki bo deloval tudi ko na polno zalaufa dvb-t. Ker imam svoj kabel do stanovanja, bi bilo najbolje, da uporabim eno izmed dtt kompatibilnih ojačevalcev, ki ste ga predlagali, zgleda, da bi zadeva odlično funkcionirala samostojno, bo za poročat. Mislim tudi da vezava ne bi morala biti zahtevna, le za priklop obstoječega sistema k svojemu sem v dvomih, koliko bi znal obstoječ motiti. Bo to res potrebno, saj se nihče ne zmeni, ko je izpadel kanal hrt1, pa vsako leto lahko izpade drugi,....pa še ko bo na polno zalaufala dtt, se bo pojavilo najbrž kar nekaj kvazi mojstov, tako da bodo za čim ceneje zrihtali gledanje in uživanje ob kockasti sliki. Pa se naj kar potem menijo, ker tega sedaj ne potrebujejo, jaz pa se bom takrat preprosto odklopil s skupinskega sistema.

Tako, mislim, da bi poteboval sledeče komponente, da dobim signal po enem kablu do 2 TV (na enem analogni sprejem, na drugem digitalni). Opcija je da speljem dodaten kabel in nato v stanovanju združim signala.
(V mislih imam v kolikor se da speljati);
-nov sistem v ddt stbTV,
-nov+obstoječ v analogno (ob zagonu slo ddt obstoječega izklopim).

Mogoče je še najbolje, ker je ta možnost, da antenski signal novega sistema vežem v obstoječega šele po izhodu (THR.Out) iz STB za priključitev v analogno TV in tako sprejem analognih kanalov. Ali je pač najbolje, da sploh ne združujem?

Katera bi po vašem bila najboljša opcija, in pa če mi posredujete ponudbo ter shemo ob naroročilu? info(Signal obstoječega sistema dobim iz 4-vejnega F delilnika)
Nabava bi zgledala:
- MBX7741 ali MBX5741
- antena k21-69 dvb-t (za sprejem dtt k27 in analogno k67 če vežemo ali ne; slo ddt paket naj bi bil kmalu postavljen na k45 SV. Miklavž)
- antena RA, T-dab
- cca 30-50m kabla, pribor
in po potrebi
- združevalnik (opcija če združujemo in je vezava zgoraj ter potek po enem kablu, nova zadeva ne sme vplivati nazaj na obstoječ sistem) ali vezava spodaj in potek po dveh kablih
- antena k5-12 (za sprejem analogno k9 če vežemo)
če ti dve alineji odpadeta, potem lahko
- uhf antena k21-69 dvb-t (smer Krvavec)

Mislim, da je samo dvb-t varianta najboljša rešitev (2x uhf, 1x ra, ojač. z nap., pribor)

Vprašanje pa imam glede anten dvb-t sprejema, kakšne so kaj izkušnje pri sprejemu signala? Sama stabilnost moči signala. Pri meni se je obnesla log antena kar dobro, ali ima kdo kakšno nihanje signala in pa kakšno anteno uporablja?

hvala in lp
Odgovori