Komplet 2 satelita + zemlja za 2 TV ( DVB-S, DVB-T, analog)

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Kupec
Prispevkov: 84
Pridružen: 27 Jul 2006, 17:22

Komplet 2 satelita + zemlja za 2 TV ( DVB-S, DVB-T, analog)

Odgovor Napisal/-a Kupec »

Gost v spletni trgovini, sprašuje o: Komplet 2 satelita + zemlja za 2 TV - KS 039.

Pozdravljeni,

pred kratkim sem se preselil v vas na obrobju Kopra. V naslednjihh nekaj tednih bi si rad vzpostavil "kombiniran sistem (2 satelita + zemlja)" za 2 TV in sicer za sprejem s satelita ASTRA1 in HOTBIRD (predvsem z namenom spremljanja nemških programov) ter SLO, IT in HR zemeljskih programov. Glede sprejemanja zemeljskih imam veliko možnosti kot so Tinjan, Nanos in Slavnik saj so mi vsi v vidnem polju (sem namreč na vrhu hribčka). Odločil sem za za najbljižjo anteno in to je Tinjan, ki je oddaljena 5 km zračne linije in v čistem vidnem polju.
S Tinjana lahko sprejemam:
SLO 1 - 38
SLO 2 - 49
TVKP - 54
POP - 64
PRVA TV - 5
KANAL A - 10V

Hrvaške programe bi spremljal iz Učke, ki mi je tudi v vidnem polju samo da je odaljena dosti več (cca. 50 km):
analogno: HRT1 - 11, HRT2 - 29 in HRT3 - 39 ali pa
digitalno: HRT1, HRT2, RTL, Nova Tv - 28 / OFDM/ 8 MHz

No pri italjanskih mi ostanejo samo digitalni verjetno na oddajniku Chiampore Muggia, nekaj programov na 56V, nekaj na 46V in nekaj na 21V.

Na kratko 2 satelita (A + H) + analogni SLO zemeljski + digitalni IT in HR zemeljski za 2 TV (sedaj samo en sprejemnik).

No sedaj pa k mojemu vprašanju.
Glede na to, da takega sistema na vaši strani nisem našel, imate pa ogromno podobnih posameznih, me zanima ali mi lahko pripravite ponudbo, ki naj vsebuje vse potrebne dele za sestavo takega sistema brez sprejemnika. Sprejemnik bi pa za enkrat vzel vašega kombiniranega. Drugi pride na vrsto ko bo druga TV v hiši, sedaj pripravim samo inštalacijo.

Je možno, da ti tudi montirate (glede na razdaljo), če ne to opravim sam, rabim samo vašo skico?
Kako je z plačilom in dostavo artiklov?
Ali je možno preko kombiniranega speljati še tiste naše SLO analogne, da nimam tolko daljincev.

Hvala za informacije in ponudbo.

Artikel je na tej povezavi:

http://antene-zupancic.si/trgovina/cata ... cts_id/345

Lep pozdrav,
Obiskovalec spletne trgovine
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Hvala za zaupanje in vprašanje na katerega zaradi vaših temeljitih podatkov z veseljem odgovorim.

Dejansko res nimam nastavljenega kompleta , ki bi bil pisan za vaš primer. O kompletu iz katerega bova izhajala sem v trgovini zapisal:

------------


Komplet 2 satelita + zemlja za 2 TV
[KS 039] 98.610,00 sit

Sestav omogoča sprejem vseh nekodiranih programoV, ki oddajajo prek satelita HOTBIRD in ASTRA in z dokupom modulov ter dekodirnih kartic, tudi kodirana RTV SLO1 in SLO 2 ter ostale kodirane programe (npr. SEEMORE, HRT, FREE-X TV) za 2 TV.
Z dodanim povezovalnim priborom združimo klasične TV in RA ali kabelske frekvence skupaj s satelitskimi, ter jih združene prenašamo po enem kablu do antenskih vtičnic.

* Astra 1
* Hotbird

V kompletu je:

* 2 satelitska sprejemnika KAON KSC 570 s kabli scart-scart
* Satelitska aluminijasta antena "Gibertini" premera 85 cm.
* Nosilec za dva LNB.
* 2 dvojna konverterja (LNB)
* DiSEqC stikalo 5/2 Satmatrix EMS-52
* 4 povezovalni kabli (LNB- stikalo DiSEqC)
* 2 vtičnici (SAT/TV/RA)
* 2 priključni vrvici (vtičnica-TV)
* 2 Povezovalna kabla (vtičnica- satelitski sprejemnik)
* Konektorji

V kompletu in ceni je tudi upoštevano :

* Antenska in programska ureditev obeh satelitskih sprejemnikov
* Nudimo stalno podporo v "Podpori kupcem!"


Slika
------------------

Kar nekaj stvari bo potrebno odstraniti , predvsem gre za spremembo sprejemnika , tudi vezava bo drugačna kot je na zgornji skici.

Vezava in vzpostavitev takšnega sistema ni problematična- res škoda da niste bližje, z veseljem bi se jo lotil, morda ko bi bili dnevi daljši - vendar pa glede na povedano kar obilna. Sploh v klasičnem in DVB-T antenskem delu so potrebne najmanj 4 klasične antene , kar predstavlja -v kolikor bo tudi satelitska antena na istem drogu kar soliden antenski drog, povrh vsega postavljen v kraju kjer sapice niso nedolžne.

Nekaj informacij pred nadaljnim razpredanjem bi še rabil. Kako je s temi italijanskimi frekvencami. Gre za oddajnike iz iste ali približne smeri ? Lahko katerega poplno odmislimo ker alternativno pokrivamo programe preko satelita ? Tu imate seznam satelitskih italijanskih programov v nekodirani obliki http://www.flysat.com/TV-it.php .
V vsakem primeru bi predlagal, da bi v zemeljskem delu v analogni obliki
rešili le Tinjan, HRT in ITA pa v DVB-T združena s primerno kretnico .
V izogib problematični selekciji kanalov, bi SLO programe z dvema antenama s Tinjana vodili direktno v TV in v kolikor bi bilo zaradi dolžine kablov in razcepov potrebno ojačanje bi le tega jaz izvedel ločeno od DVB-T sistema. DVB-T pa glede na to kako so razdeljene HRT in ITA DVB-T frekvence ne bi bil problematičen , saj bi ga enostavno združili s preprosto kretnico , ojačali in speljali na kombo sprejemnik , kamor gre tudi satelitski signal. Ostane nam samo še povezava komba s TV po scartu in tu nekih motenj med Tinjanom in ostalim svetom ne vidim, vsaj tako na papirju ne.
Kako je s kabli, ali si lahko privoščite napeljavo več kablov (2 alii 3 do vsakega TV) ?Glejte debelina ni problematična , imamo take tanjše in zelo kvalitetne. Za oba zemeljska sistema priporočam kabel TRI-SHIELD DRAKA http://antene-zupancic.si/trgovina/cata ... cts_id/397 za satelitski sistem pa , v kolikor ni kablov po posamezni veji več kot 25 metrov in če je zaželjeno da je čim tanjši pa CAVEL DG80 http://antene-zupancic.si/trgovina/cata ... cts_id/196

Napišite še če imate možnost 220 V zraven antene! Ni pogoj, lahko pa na ta račun zmajšamo število kablov.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Kupec
Prispevkov: 84
Pridružen: 27 Jul 2006, 17:22

Odgovor Napisal/-a Kupec »

Pozdravljeni,


Hvala za vaš obširen odgovor.

Vzel sem si malo več časa in poiskusil pridobiti kaj več informacij glede ITALIJANSKIH digitalnih odajnikov.

Ampak gremo povrsti:

glede antenskega droga se strinjam in glede na to, da sem strojnik to ne predstavlja problema. Drog bo domače in kvalitetne izdelave. Bo pa postavljen za hišo na severno stran. V prilogi tudi skica za lažjo predstavo kako bi morale biti postavljene antene.
za Tinjan se strinjam eno anteno za »H« eno za »V« in s tem pokrijemo SLO analogne.
prav tako se strinjam za satelit ASTRA1 + HOTBIRD
glede kablov je tako. Na razpolago imam žilo s notranjim premerom 24 mm. Notri bosta dva kabla 220V. Eden je torej na razpolago za anteno eden za ostale zadeve. V prilogi skica, ki nam pokaže da načeloma bi šlo z 3 kabli na TV če so debeli 4mm, sam bi raje videl dva na TV ali pa celo enga na TV ampak tu bo potrebno sklepat kompromise. Lahko poiskusimo s 3 na TV pa imamo v rezervi varianto 2 kabla na TV.
glede IT pa je tako, iz vseh mogočih razpredelnic (eno imate tudi vi) je lepo razvidno iz katerih oddajnikov je možno kaj sprejemati. Cilj mi je spremljati RAI (1,2, in 3) ter MEDIASET (Italia1, Chanale 5, Rete 4).
glede dolžine kablov je tako. Od vznožja antenskega droga je ena veja dolga 21 m, druga 25m. Od vznožja droga do prve antene je 4 m, do najvišje 6 m. Med antenami sem predvidel 1m razmaha.Želja je, da imam omarico ob vznožju antenskega droga, torej na hitrem dosegu rok.

V kolikor bi hotel rešiti z eno anteno bi moral iti na oddajnik PIANCAVALLO in sicer na 37H (Rai MUX –A), na 23H (Rai MUX –B), 36H (D-free), 64H (Mediaset Mux2), 67H (Mediaset Mux1) in še nekaj drugih (70H, 39H), ki pa niso toliko pomebni. Problem vidim v razdalji do oddajnika, ki znaša po oceni cca. 120km.


Lahko pa rešim z dvema antenama in sicer na CONCONELLO 47H (Rai MUX –B) in CHIAMPORE MUGGIA 56V (D-free) in ostale na obeh, ki niso pomembni. Tako ostanem brez Chanale 5, ki je samo na PIANCAVALLU.


Tretja je rešitev je pa vaš predlog, da vse skupaj sprejemam preko satelita. Tu mi manjka podatek kateri »medij« je manj kodiran, ali satelit ali DVB-T.


Lep pozdrav,
Obiskovalec spletne trgovine
Deniss
Prispevkov: 137
Pridružen: 20 Jun 2006, 16:52
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a Deniss »

Mediaset in RAI sta preko satelita občasno kodirana ( določeni filmi, šport )preko DVB-T pa logično niso.
Clarke 5000 HD C.... + TOTAL
Slika Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Evo moje skice ločeno sistem SAT/DVB-T/ANALOG-T
(Prestavljeno med podporo

Seveda se da vse skupj združevati v eno celot, samo sam sem v tem primeru predvidel dva kabla do vsakega stanovanja , s tem da sem zaradi pojave višjih frekvenc pri DVB-T le peljal ločeno , SAT in ANALOGNO zemeljsko pa skupaj.
Kaj vse lahko se dogodi ob združevanju dveh sistemov zemeljskega oddajanja, ki sta v bistvu sorazmerno podobna kar se tiče napravic za njih kot so kretnice, ojačevalniki, antene vedo samo tisti, ki na tem koncu slovenije in tudi drugod poskušajo združiti recimo pet šest oddajnikov. Bolje res ločeno tudi cenovno ni dražje saj kabel ne predstavlja neki zalogaj.

V dvomih sem samo pri ojačanjih.Dejansko ne vem koliko je vse skupaj v naravi močno.Tu sem sicer predvidel oba ojačana sistema, lahko bi šel Tinjan poplnoma brez ojačanja in se namesto ojačevalnika doda kretnico ESVUU. Pednost kretnic in ojačevalnikov je tudi v tem da jih lahko nameščamo neposrednio na drog s čimer zmanjšamo kable na minimum.Nekatere to moti in na vsak način napeljujejo kable po sami notranjosti cevi , kar pa meni iz več razlogov ni všeč ampak o tem kdaj drugič na drugem mestu.

Točne specifikacije in ovrednotenje dobite na https://www.antene-zupancic.si/reviews.php

in v razmislek še tale vtičnica

Slika
Zadnjič spremenil ANTENE, dne 14 Apr 2007, 09:28, skupaj popravljeno 2 krat.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Nobenega vprašanja, nobenega komentarja na to polomljeno vtičnico??
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

prestavljen seznam in shema na viewtopic.php?p=1768#1768
Zadnjič spremenil ANTENE, dne 14 Apr 2007, 09:27, skupaj popravljeno 2 krat.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

V primeru ko imamo 2 UHF anteni (konkretno v zgornjem primeru za hrvaško in italijansko DVB-T oddajanje) in ko je ena smer izrazito prevladujoča (ITA) lahko s pomočjo kretnice ESVUU povežemo anteni tako, da aktivno priključimo samo U
Zadnjič spremenil ANTENE, dne 14 Apr 2007, 09:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
mitjagr
Prispevkov: 3
Pridružen: 28 Dec 2006, 22:06

Odgovor Napisal/-a mitjagr »

Spoštovani,

nahajam se v razdalji par km od prejšnega kupca (sicer ne v vidnem polju oddajnika)in bi si rad omislil ta sistem z razliko, da ne potrebujem satelitske. Trenutno Imam le antene za Tinjan. Rad bi pa imel možnost priklopa 3 anten za DVB-t (conconello, muggia in HRT). Z BLU920F bi prvotno poskusil loviti oddajnik Piancavallo, sicer bi jo pa uporabil za bližnja oddajnika.
Ali bi ojačevalnik MAP204 nadomestili z MAP501 z več vhodi? Ali je še kakšna sprememba na spodnji seznam? Bi lahko dobil ponudbo? Hvala.

2 x Usmernik AN-100
1 x širokopasovni ojacevalnik Fracarro MAP204
2 x Združilnik/ razdružilnik- 4162C
1 x širokopasovni ojacevalnik Fracarro MAP106
1 x Antenska kretnica /razdružilnik ESVUU
1 x Pasovna UHF antena BLU424F
1 x UHF antena BLU920 F
1 x Pritrdilec vertikale D-2
1 x Konektor F navojni za kabel DG113
1 x Konektor F navojni za kabel DG80
1 x Koaksialni kabel Draka 0.8/3.5 AF Tri-Shield
1 x Konektor IEC kotni KK 05-moški
1 x Koaksialni kabel Cavel DG113
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Pri zgornjem kupcu (mimogrede stvar je že zložena in, nekaj bova še dodelala pri satelitski) smo predvideli namenoma ločena sistema analog in DVB-T kar pogojuje ločene kable , ločene usmernike, ločene ojačevalnike.
Ali potemtakem imate možnost vleči dva kabla ?
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
mitjagr
Prispevkov: 3
Pridružen: 28 Dec 2006, 22:06

Odgovor Napisal/-a mitjagr »

Da, imam možnost vleči 2 kabla.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Da ne boste mislili, da forsiram dva ločena sistema zaradi neznanja ali zaradi prodaje več kosov enakega artikla. To vam enostavno predlagam, ker iz izkušenj vem kaj pomeni mešanje množice kanalov v istem sistemu. Tu si to lahko enostavno privoščimo ker tako izkoristimo dva ločena tunerja v sprejemniku, katerega pa kot vidim niste izbrali pri meni.Pa še dosti lažje za narediti je. Tudi kasneje ob ukinitvi analognega oddajanja enostavno odklopite slovenski del ali ga pa preusmerite na sosednjega DVB-T.
Za Tinjan vzemite ojačevalnik MAP204 z ločenima vhodoma VHF/UHF, za ostale DVB-T pa seveda lahko zamenjate MAP 106 za ojačevalnik MAP 501, ki zna biti v tem vašem primeru celo dobrodošel, saj ne boste potrebovali dodatnih kretnic. Vedeti morate, da če se le da in če je signal zadovoljiv , da se DVB-T še najlepše uredi , če signal sploh ni potrebno ojačati. Zato bo verjetno lastnost nižanja nivojev signala z določenega oddajnika morda zelo prav prišlo. Učka verjetno brez ojačanja ne bo šla.
Glede anten se sami odločite. Lahko spodaj tudi napišete seznam kanalov z določene smeri pa vam napišem kaj priporočam.Tudi skico mi lahko pošljete.
Za kabel priporočam od anten do ojačevalnikov DG 113, po hiši pa lahko uporabite tanjši in kvaliteten s trojno zaščito AF Tri-shield.

Predračuna ne bom posebej pisal. Vstopite v trgovino, name¦ite artikle v košarico, program vam bo sproti računal koliko boste zapravili.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
mitjagr
Prispevkov: 3
Pridružen: 28 Dec 2006, 22:06

Odgovor Napisal/-a mitjagr »

najlepše bi bilo, ce bi lahko lovil piancavallo, kjer je vseh 6 glavnih programov (RAI 1,2,3, canale 5,rete 4 in ita 1) : UHF 37 H Rai Mux A, UHF 64 H MUX Mediaset 2,UHF 36 H D-free.

Sicer bi pa antene uporabil za milje: UHF 56 V D-free, UHF 21 V Mediaset 1,
in conconello: UHF 47 H Rai Mux B
ter upal na skorajšno oddajo treh RAI in Canale 5 iz teh 2 oddajnikov. Kakšne antene bi mi priporočili? Za HTV bi bila verjetno primerna še ena Blu 424F.
Priklopil bi pa samo en TV sprejemnik.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

SlikaSlika

Za primerjavo 570 MHz ustreza nekje kanalu 33 , 670 MHz kanalu 46, vaš kanal 64 je enak 815 MHz .

Po vsem tem bi lahko vzeli za Učko BLU 424, za ostale pa BLU 420 ali 920 in za tistega , ki ima samo en kanal BLU 425.
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 3032
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ANTENE »

Menim, da bo morda koga zanimalo pa bom kar objavil del korespondence, ki sva jo imela s kupcem , ki je zgoraj naročil sestav za vse tri sisteme sat/dvb-t /klasika. Moram priznati, da je bilo kar v zadovolstvo z njim sodelovat , in kot zanalašč se je pri njem pokazala hiba na eni izmed serij dvojnih satelitskih konverterjev, ki sem mu jih poslal . Tudi z njegovo pomočjo smo do te napake (odkritja) prišli (v množini zato ker se je hiba skoraj istočasno odkrila tudi pri drugih prodajalcih.

ker je v takih primerih včasih zelo težko odkriti ali locirati kaj je tisto , kar povzroča nedelovanje oziroma nefunkcionalnost, motnje, sem mu poslal nekaj različnih kosov konverterjev in predvsem stikal v preizkus.

in mi med drugim piše:___________________

Sedaj je zadeva čisto druga. S ta novimi LNB dvojni Edision TL-5 sistem SAT deluje brez problema, v 10tih dneh niti en slab priklop, torej tako kot mora delovati.

In kar je najbolj zanimivo vse skupaj deljue s prvotno predvidenim DiSEqC stikalo 5/2 Satmatrix EMS-52.

Torej sistem SAT – analogna Tinjan deluje dobro. Sicer je malo slabši sprejem SLO2 (49H) in KANAL A (10V) vendar je vprašanje kaj se še sploh da tu narediti glede na bližino meje in na mešanico sotine italjanskih programov.

SLO2 sem dobil malo boljše iz Tinjana (37H). Zaenkrat bi to pustil tako kot je.


Sem pa preiskusil tudi vse ostale »multiswicherje« s tanovimi LNBji. Vsak je bil gor po 2 do 3 dni. Rezultat odličen, vse delalo brez problemov, torej so res italjanski LNBji slabi (italjanski so delali le s češkim in še to je vsak 10ti priklop, ostali niso niti trznili...)

Računam da vam do konc tedna pošljem nazaj vse kar stemi poslali dodatno in slabe LNBje.


No pri digitalni zemeljski je pa zadeva takale.

Malo sem dodela drog, da sta zdaj anteni (mrežici) odaljeni več kot 1,2 m in antena za italjo je še višja.

Signal iz Učke dober, slika dobra.

Italjanske programe sem uspel dobiti iz oddajnika, ki sem planiral (Pianccavallo, cca 100km oddaljen), signal je dovolj močen za vse RAI kanale malo manj pa za Mediaset (en paket ima zelo dober signal, sam je slika kockasa, drugega pa sprejemnik ne uspe naložit kljub dobremu programu).

Za enkrat bi pustil tako kot je in vse v prihodnosti glede na situacijo kodiranja na SATu odločil ali dodam še Mediaset na bližnji oddajnik, ki pa je sicer v vertikalni polarizaciji ( ). Tu rabim vaše mnenje ali je to izvedljivo?

Problem nastane, ko obe anteni priklopim skupaj v Antenska kretnica /razdružilnik ESVUU , tedaj se zgubijo vsi signali. Ko sta anteni priklopljeni sami delata obe dobro. Brez ojačevalca ne dela nobena, pravtako se izgubi signal, če priklopim posamezno anteno direktno v ojačevalec.

Tu se nekaj dogaja.

Da vam bo lažje vam jutri pošljem rapzredelnico kaj katera antena lovi, mogoče boste lažje našli rešitev za drugo varianto združitve obeg digitalnih anten. Pa še bo razpredelnica uporabna za ostale uporabnike.
-----------------------------

Pozdravljeni,
Kot že obljublejno v prilogi razpredelnica kaj katera antena lovi, za lažjo rešitev digitalnega sprejema. Podatki so za Bonini, okoica Kopra, dobra lega na hribčku (v kolikor boste razpredelnico dali na net).

Problem nastane, ko obe anteni priklopim skupaj v Antenska kretnica /razdružilnik ESVUU , tedaj se zgubijo vsi signali. Ko sta anteni priklopljeni sami delata obe dobro. Brez ojačevalca ne dela nobena, prav tako se izgubi signal, če priklopim posamezno anteno direktno v ojačevalec brez kretnice.

Tu se nekaj dogaja.

A je mogoče tisti italjanski 45H, ki je zelo močen glavni krivec, da se anteni skupaj ne »prenašata«?
Hvala za tehnično podporo.

Še to rešimo in pol lahko rečemo, da smo naredili veliko delo.

Aja paket z vsemi preiskuševalnimi artikli je napoti.

Slika
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

KONTAKTI: Pošlji e-mail; Pošlji zasebno sporočilo; tel: 041542020

Slika
Odgovori