Združevanje dveh radijskih anten

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 934
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Združevanje dveh radijskih anten

Odgovor Napisal/-a gost » 29 Nov 2016, 08:55

Na strehi imam dve anteni za radijske signale in sicer eno z okroglim dipolom (mislim, da je Iskrina 10) in druga z več palicami na nosilcu (zanjo menim po obliki, da je Iskrina 50). Od njiju vodita dva kabla do radijskega sprejemnika Technics. Ker moram vsakokrat, ko želim poslušati radijsko postajo, ki ima slab signal pri meni in imam na njen oddajnik oz. proti njemu usmerjeno veliko anteno, na radiu pretakniti kabel.

Vprašanje: Kaj naj dam na konec obeh kablov, da bom lahko, četudi fizično, preklopil z ene ali druge antene signal na en sam, večno priklopljen kabel na radiu? Imate vi na zalogi tako pretikalo? Na internetu sicer vidim neka elektronska stikala – združevalnike, ampak, kolikor razumem niso za dva radijska signala ampak tv in radio. Tega ne potrebujem. Pa še signal da na njih pade, mi je rekel sosed.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2975
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: Združevanje dveh radijskih anten

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 29 Nov 2016, 09:10

Združevanje in razdruževanje radijskih FM anten je v bistvu isto kot združevanje TV anten. Vi bi lahko obe anteni že združil pri samih antenah, peljal potem signale po enem kablu do tunerja. Antene združujemo s kakšnim antenskim združilnikom (primer MX202 ..) ali pa z delilnikom ali odcepnikom z obratno funkcijo. No zdaj ko že imate kabla pri radiju lahko združite na enak način kot sem predlagal če bi to storili pri samih antenah. V kolikor bo vseeno prihajalo do motenj med antenama, potem lahko to enostavno fizično pretikate nekje pred aparatom in vam ni potrebno radijske naprave obračati. Enostavno kabel iztaknete in pustite priključen samo en dovod.
Na sliki je uporabljen IEC delilnik (izogibajte se cenenih plastičnih takšnih v žargonu po vodovodarsko imenovanih T-kosov). Pri uporabi takšnih delilnikov pri radijskem namenu ni potrebno niti zamenjati IEC konektorjev ker so le ti standrdizirani za TV uporabo, mi pa vso stvar obrnemo na glavo. Lahko pa vam pripravimo kakšnega še z boljšimi karakteristikami kar se razklopa in slabljenj tiče. Stikalo ala kot prižiganje lučk pa nimamo in odsvetujem.
Priponke
zdruzitev_dveh-radijskih-tunerjev.jpg
zdruzitev_dveh-radijskih-tunerjev.jpg (52.96 KiB) Pogledano 3528 krat
Matjaž za spletno trgovino ANTENE

Slika

Naročila izdelkov: info@antene-zupancic.si
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Telefon: 041 542 020 (samo za naročila izdelkov)
Odgovori