TV sprejem na otoku PAG

Zunanje in sobne antene, združilniki, ojačevalniki ...
Odgovori
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 897
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a gost » 08 Avg 2015, 20:57

Vaš naslov sem dobil na internetu, ker mi je znanec mojega znanca svetoval, da se obrnem na vas, ker mi boste gotovo znali pomagat.

Moj problem je naslednji:

Na otoku Pagu, v zalivu, ki je obrnjen proti Malemu Lošinju, smo doslej z navadno TV anteno in digitalnim zemeljskim sprejemnikom (NB – 4001 T) lovili signal TV oddajnika na Malem Lošinju. Redno smo dobili osem nekodiranih programov, kar v redu kvalitete. Letos je vse narobe. Dopoldan sicer sprejemamo teh osem kanalov, tam po 19 uri zvečer pa le še 4 in še te z obupnimi občasnimi motnjami. V Novalji so mi v trgovini, ki prodaja tudi TV antene, pojasnili, da sprejem motijo močni oddajniki italijanskih televizij, ki očitno oddajajo na isti frekvenci. Svetovali so, naj poskušam z yagi anteno. Pri vas na internetu sem našel take tipe anten z oznako DTX… ali P… Ker nisem strokovnjak rabim vaš predlog katero naj izberem. Na internetu sem gleda tega prebral, da to včasih ne pomaga, če je signal motečega oddajnika premočan, a bi vseeno poskusil. Najbrž rabim tudi napajalnik za ojačevalnik signala, tako, da mi v ponudbo vključite vse skupaj.

Ker bom v jesenskih in najbrž tudi zimskih mesecih, ko se hitro stemni, na Pagu dalj časa, bom rabil tudi satelitsko anteno za hrvaške in slovenske programe. Tehnično sem na tem področju čisti laik, vem le to, da je večina dobrih programov kodiranih in rabiš zanje dekoder s kartico, da pa se vedno najde tudi nekaj programov, ki se jih da gledati brez dodatne opreme. Kaj bi mi v tem primeru svetovali za nakup, prepuščam vam. Edina želja oz. pogoj je, da antenski krožnik ni prevelik in se ga da dokaj enostavno sneti. Na našem koncu tu pa tam zapiha orkanska burja in nekaterim sosedom je to zimo odtrgalo anteno z nosilcem vred. Kar pomeni, da bom moral SAT anteno vsakič, ko me ne bo na Pagu, iz previdnosti sneti.

Če v zvezi z gornjim rabite od mene še kakšno informacijo, se mi prosim oglasite po elektronski pošti.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2919
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Avg 2015, 20:59

Pozdravljeni

teoretično je za agresivna podnebja dobra antena Fracarro BLU. Ima tudi dobre elektromagnetske lastnosti. V Kvarnerju in Istri so velike težave, ki jih največkrat niti z najboljšo opremo ne moremo odpraviti. Teoretično bi lahko vaša košarica izgledala takole

1 x DVB-T antena BLU10HD LTE
1 x Usmernik AM100N
1 x Antenski ojačevalnik ES1Q

kar se satelitskih anten tiče pa je PENTA daleč pred ostalimi. Glede na večdesetletne izkušnje ki jih imamo je problem v nosilcijh in montaži antene. Pri PENTI se bo prej dimnik odkrušil, če bo ta nanj dovolj trdno nameščena.Velikost mora biti 85 cm.Če boste dobili tudi HRT kartico bo eden čitalec manj praktična rešitev. Komplet lahko vidite na

1 x Satelitski HD komplet za RTV SLO
Matjaž za spletno trgovino
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 897
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a gost » 08 Avg 2015, 21:00

Glede na to, kar mi svetujete naročam
1 x
DVB-T antena BLU10HD LTE
1 x
Usmernik AM100N
1 x
Antenski ojačevalnik ES1Q

Prosim sporočite mi ceno in račun kamor naj nakažem denar.

Glede satelitske antene bom še počakal, oziroma vas prosim za nekaj dodatnih pojasnil.

Najprej, ne bi želel satelitske antene imeti pritrjene na dimnik, ker to pomeni vsakič plezanje po dolgi lestvi, kar je v dežju ali močni burji nepraktično. Se mi je že pripetilo, da mi je močan in nepričakovan sunek burje iz rok iztrgal napihljivo blazino. Sunka burje na lestvi pri 85 cm velikem krožniku, ne bi poceni odnesel. Ker je v zgornji etaži hiše nepokrita terasa, bi mi bolj ustrezala izvedba na premičnem nosilcu, ko bi anteno mimogrede odklopil in pospravil v notranjost. Povrhu je na terasi izhod antenskega kabla. Prvo pravilno usmeritev satelitske antene bi mi pomagal narediti eden od sosedov. V najslabšem pa lahko v Novalji poiščem koga, ki se s tem proti plačilu ukvarja. Odkrito povedano, izogibam se uradnemu evidentiranju, da gledam TV programe. Sem 10 km izven Novalje, bolj na samem in se mi zdi, za tako slab sprejem, kot ga imam sedaj, neumno, da bi plačeval letni prispevek za gledanje TV, ki jo povrhu zaenkrat uporabljam le občasno. In nekakšni akviziterji že hodijo naokrog, vendar bi radi le kasirali, kvaliteta signala pa se jih ne tiče.

Naslednje vprašanje je, ali sta lahko na istem kablu priključeni (preko kretnice ali razdelilca) obe anteni? Kar poenostavljeno pomeni, da bi hrvaške programe gledal preko zemeljske, slovenske pa preko satelitske antene in bi torej rabil le eno kartico za slovenske kodirane programe.

S karticami in dekoderji nimam nobenih izkušenj, ker sem v Ljubljani že od nekdaj povezan s kabelsko TV. Sedaj še preko optičnega kabla in se s tem res nikoli nisem ukvarjal. Vsaka informacija o tem mi bo koristila, zlasti če mi obenem lahko navedete tudi okvirne stroške. Zlasti pojasnilo, kaj pomeni, da bo eden čitalec manj praktična rešitev. Ali bi torej moral nabaviti čitalec, ki lahko sprejme več kartic?
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2919
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Avg 2015, 21:01

Kabel imate? Vsaj tisti del kabla ki bo zunaj mora biti kvaliteten.
Matjaž za spletno trgovino
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 897
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a gost » 08 Avg 2015, 21:01

TV kabel imam. Ga je napeljal električar, ki je delal napeljavo po vsej hiši. Je sestavljen iz dveh delov. Eden je tisti ki se začne pri anteni na terasi v prvem nadstropju in se konča v notranjem prostoru kjer je razdelilna TV doza za vso hišo. Drugi del, ki ga edinega zaenkrat uporabljam, pa gre iz te razdelilne doze do vtičnice za antenske kable v pritličju. To sem preverjal, ker sem, ko sem nenadoma ostal brez štirih TV programov, mislil, da mi je kak priključek oksidiral ali se zrahljal. Če bi se po montaži vaše antene izkazalo, da je signal še vedno moten, bom seveda malo kabla odrezal in vam ga poslal v mnenje. Bi bilo res nespametno, da bi slaba prevodnost bila razlog za slab sprejem.
Glede na to, da kabel ni tak strošek, pa bi, če tako menite, vsaj zunanji del kabla, zamenjal z vašim. Torej, če menite da bi bilo to pametno narediti, mi dodajte še 10 m vašega kabla. Rabil ga bom največ 5 m, ampak, če bi se odločil, da zemeljsko anteno na terasi prestavim drugam (sedaj je na lesenem drogu, ki je pritrjen na nerjavečo jekleno ograjo), malo rezerve ne bo škodilo, seveda, če dolžina kabla ne vpliva na jakost signala.

Ste me spomnili, da vas vprašam še nekaj. Hiša stoji praktično ob morju in sta pred njo dva visoka hrasta in oljka. Ko usmerim anteno na oddajnik na Malem Lošinju, jo ne morem drugače, kot v zgornje olistane veje enega ali drugega drevesa (pritlični del hiše je namreč zaradi padajočega terena vkopan). Ali mi to bistveno pokvari sprejem signala? Ta digitalni sprejemnik, ki ga uporabljam sedaj, ima namreč možnost, da mi na TV ekranu pokaže tudi jakost in kvaliteto signala. Oboje je nekje med 40 – 80 %. Občasno varira, zlasti kadar signal iz Italije v večernih urah ne povozi (vsaj sklepam tako) teh štirih kanalov. Ti potem kažejo, kot da nimajo signala, čeprav dopoldan normalno delajo in tudi signal kaže, da je dober??
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2919
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Avg 2015, 21:03

Še tako lep bel kabel je lahko zelo slab kabel. Preizkusite vašega z magnetom. Delček srednje trde žice, ki je ponavadi samo oranžno pobarvano železo, preverite na magnetu če ga ta privlači. Vsi ti kabli so izrazito neprimerni za agresivna področja. Za antenski del kabla bom jaz poskrbel, nanj bomo dala vodotesni kompresijski konektor
Matjaž za spletno trgovino
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 897
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a gost » 08 Avg 2015, 21:24

Žal bom do konca meseca v Ljubljani in kvalitete TV kabla ne bom mogel preveriti. Zaenkrat vzemiva, da je kabel res bakren. Če ni, bom potem itak moral zamenjati tudi ostale TV kable, ki so speljani po hiši. Zato to vprašanje pustiva odprto. Predlagam, da je vaš antenski del kabla dolg 5 m, zato, da ga bom en del lahko potegnil v žlebasto cevko, ki vodi v notranjost hiše.
Bo tako v redu?
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2919
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Avg 2015, 21:25

Dolžina kabla lahko vpliva na signal sploh če gre za slabše koaksialne kable.Absolutno pa je potrebno poskrbeti, da je kabel od antene do ojačevalnika čim krajši. Ojačevalnik, ki sem ga predlagal, je primeren tudi za zunanjo montažo tako, da ga lahko montiramo neposredno pod samo anteno na antenskem drogu ali pa kje blizu na steni ali ostrešju, Večkrat govorim o maksimalno 5 metrih kabla od antene do ojačevalnika vendar priporočam, da je ta dolžina res čim krajša.
Drevesa kot signalne ovire so velik problem.Tudi vrsta drevesa vpliva na sprejem.Iglavci so kar se tega tiče hujši. Spomnim se primera izpred 20 let, ko sem stranki uredil brezhiben sprejem, kjlub temu, da je bila nekje v smeri oddajnika obilna češnja. Spomladi, ko je to drevo cvetelo ni bilo nobenega sprejema potem, ko je odcvetelo pa se je zadeva zopet normalizirala.
Matjaž za spletno trgovino
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Uporabniški avatar
gost
Prispevkov: 897
Pridružen: 03 Apr 2008, 10:15

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a gost » 08 Avg 2015, 21:32

Hvala za dodatno pojasnilo, ki mi seveda odpira nekaj dodatnih problemov, ki jih moram rešiti in sicer:

Ker dolžina kabla vpliva na signal, moram najprej preveriti kvaliteto vseh antenskih kablov ki potekajo tudi v hiši.
Kabel od antene do ojačevalnika mora biti čim krajši. Ojačevalnik v nobenem primeru ne bi rad pustil na antenskem drogu. Močna burja nam preko otoka nosi sol in smo imeli letos kar nekaj škode na drevesih, toliko soli se je nabralo na listih. Ojačevalnik mora biti zato pritrjen in zaščiten pod napuščem, kamor »posolica« ne seže. Vlažen s soljo prepojen zrak, pa upam ne škoduje. To seveda pogojuje kje lahko stoji antena.
Moram priznati, da ste prvi, ki mi je nedvoumno potrdil, da krošnje dreves vplivajo na sprejem signala. S tem ste mi pojasnili tudi zagonetko, zakaj je sprejem v zimskih mesecih, kljub obupno slabemu vremenu večinoma dober. Pozimi je listje v krošnji hrasta razredčeno, poleti pa je tam gosta zavesa. Najbrž ne bo druge rešitve, kot, da na mestu kjer bo končno stala antena, v smeri proti oddajniku na Lošinju, naredimo »okno«, se pravi tam razredčimo krošnji vsaj dveh dreves. Alternativna rešitev bi bila, da je antena na strehi pritrjena na dimnik. Vendar v tem primeru odpade, da bi jo vsakič sneli in bomo na vratih kmalu imeli lokalne akviziterje, ki pobirajo nekakšno TV pristojbino.
Ker je hiša dvojček, v krošnjo dreves brez izrecnega soglasja sosedov ne smem posegati.

Tako mi zaenkrat ne preostane drugega, kot, da se vam za izčrpne informacije najlepše zahvalim in skušam tekom prihodnjega meseca ali dveh, ko bom vsaj nekaj dni skupaj na Pagu, rešiti vse, na kar ste me opozorili. Se vam bom po vrnitvi javil, zlasti, ker zna biti, da antenski kabli, ki so napeljani po hiši, niso ustrezni in bo treba nabaviti nove. Za to pa moram izmeriti tudi, dolžino kabla, ki bi ga bilo treba kupiti.

Upam, da razumete, da moje naročilo medtem miruje in vas lepo pozdravljam.
Uporabniški avatar
ANTENE
Prispevkov: 2919
Pridružen: 26 Sep 2005, 11:08
Kontakt:

Re: TV sprejem na otoku PAG

Odgovor Napisal/-a ANTENE » 08 Avg 2015, 21:36

Ojačevalnik lahko damo na ladijski jambor, kaj šele na običajen antenski drog. Sicer pa obstajajo dodatna ohišja- omarice za na drog ali steno 

Ohišje CN1 - večje
Ohišje CN7 - srednje
Matjaž za spletno trgovino
Slika
Naročila: info@antene-zupancic.si ali 041 542 020
Tehnična vprašanja: podpora@antene-zupancic.si
Odgovori