Stran 1 od 1

Nastavljanje satelitske antene

Objavljeno: 08 Avg 2015, 20:10
Napisal/-a gost
Živjo,

Naša stranka ima probleme z nastavitvijo antene. Imate kakšna navodila mogoče?

Re: Nastavljanje satelitske antene

Objavljeno: 08 Avg 2015, 20:15
Napisal/-a ANTENE
Navodila? Za sestavo antene (kam gre kakšen vijak) bi morala biti priložena shema, oziroma je shema ponavadi na embalažah, za satelitski sprejemnik so priložena slovenska navodila, povrhu tega smo mimo dogovora prazen sprejemnik sprejemnik tudi gratis naložili s programi in dali za lažje delo na prvo mesto eurosport, kabel smo že mi sestavili. Kar se pa tiče samega nastavljanja antene in ciljanja satelitov pa zadeva ni enostavna, če se prvič srečujejo s temi stvarmi. tega znanja jim ne more dati nobeno navodilo. Vsak satelit in vsaka lokacija na planetu ima drugačne parametre nastavljanja.Tu gre predvsem za montažna znanja in izkušnje in za katera se od kupcev pričakuje, da jih imajo oziroma, da bodo montažo zaupali izkušenim monterjem .V mnogih primerih, če ni možen pogled na TV brez merilnih inštrumentov tudi ne gre. Anteno morajo usmeriti proti satelitu ,ki ga želijo gledati (to je v naših krajih proti jugu) Na orbiti je več deset satelitskih leg. Če bo to v njihovem primeru ASTRA 19, 2 vzhodno je potem smer , ki jo ciljajo 19, 2 minus geografska dolžina kjer se nahajajo. Če je stojalo v popolni vertikali je kot antene okoli 37 stopinj, če so na naši geo širini. Torej pomagati si je treba s kakšnimi satelitskimi tabelami (recimo flysat.com), vedeti kaj želijo gledati, na katerem satelitu se ti programi nahajajo. V zadnjem času so zelo priročni in popularni aplikacije za pametne telefone (satfinder) ki zelo pomagajo pri orientaciji med montažo. vedeti je potrebno tudi osnovna pravila pri tem to je da proti jugu ni nikakršnih ovir (drevesa, grmovje, stavbe, vozila) in da pri satelitskih antenah za razliko od klasičnih anten, 1 mm premika antene pomeni je slika ali pa ni.
V bistvu je njim preostal lažji del opravila, saj že imajo sprejemnik sprogramiran in antensko skonfiguriran. Tudi antena je za satelit ASTRO dovolj velika in ne sme biti nobeni težav. Dokler ne bodo dobili slike naj vse nastavitve v sprejemniku pustijo takšne kot smo jih pustili mi, saj je bil pri nas med programiranjem priključen na anteno in deluje popolnoma. Če bodo še sami nadaljevali s ciljanjem si lahko pomagajo tudi z našo podporo na forumu viewforum.php?f=43.
Priporočam potrpežljivost. Na vsakem postanku bo potrebno si vzeti čas in ponovno umeriti satelit. Prvič je težje, v naslednjih poskusih lažje.
Samih podrobnih natančnih navodil, kako zadeti točno določeni satelit pa v zadnjih treh desetletjih nisem zasledil ob nobeni satelitski anteni ali kompletu. Morda kaj malega splošnega recimo da ne sme biti ovir in proti jugu če je kupec na severni polobli ...

Še enkrat splošna pravila so:
-proti jugu
-brez ovir
-kot antene 37 stopinj (v sloveniji)
-vedeti kateri satelit in kje se nahaja
-sprogramirati sprejemnik (to je za stranko v vašem primeru narejeno) in ga povezati s TV
-strpno premikanje antene levo desno po korakih nekaj centimetrov
-za začetno orientacijo pogledati k sosedu kam je obrnjena antena

Re: Nastavljanje satelitske antene

Objavljeno: 16 Apr 2017, 21:08
Napisal/-a ANTENE
Tole spodaj je šlo za las. Namestitev antene enkrat na skrajno desno stran hiše, drugič na vrh 3 metrskega droga. Brez uporabe telefonskih aplikacij in inštrumentov, zna biti vse skupaj loterija.
Včasih pa ne gre brez podiranja desetletnih cipres

Re: Nastavljanje satelitske antene

Objavljeno: 17 Apr 2017, 10:07
Napisal/-a ANTENE
Največkrat uporabniki SAT anten in tudi nekateri manj izkušeni monterji, delajo napake, ko poskušajo na vsak način antene namestiti na mesto kjer jim je po nekem ključu najbolj všeč, pa je to zelo neprimerno. Tak primer je stiskanje in dvigovanje SAT antene pod suhe napušče ali zaprte lože.
Za vas sem naredil nekaj nekaj posnetkov z mobilno aplikacijo, kako absolutno ne sme biti.